Skip to content
STUDYNATICLOGO (1)
  • Home
  • Solutions
  • About Us
  • Contact Us
  • Home
  • Solutions
  • About Us
  • Contact Us
Class 11 Ts Grewal 2026

9. Ledger

  • February 20, 2026
  • Com 0

Q1.  On 1st April, 2026, Gopal started business with a capital of 50,000. He made the following transactions during the month of April:

Journalise the above transactions and show the respective Ledger accounts.

Solution –                                                     Book of Gopal

                                                                              Journal

Following are the ledger shown in the books of Mohit:

Dr.                                                   Cash Account                                                       Cr

Dr.                                                   Capital Account                                                       Cr

Q2. Madan commenced business on 1st January, 2026 investing capital in cash 1, 00,000. His other business transactions during the month were as follows:

Enter the above transactions in his books of account.

Solution –                                          Books of Madan

                                                              Journal Entries

Following are the ledger shown in the books of Madan:

Dr.                                                   Cash Account                                                       Cr

Q3. Journalise the following transactions in Journal of Rakesh, Delhi and post them to the Ledger:

Solution –                          In the Books of Rakesh

                                                           Journal

Following are the ledger shown in the books of Madan:

Dr.                                                   Cash Account                                                       Cr

Q4. Journalise the following transactions in the books of Aftab, Kolkata and post them to the Ledger:

Solution –                                         In the Books of Aftab

                                                                           Journal

Following are the ledger shown in the books of Afzal, Kolkata:

Dr.                                                   Cash Account                                                       Cr

Q5. Enter the following transactions in the Journal of Karim and post them to the Ledger:

Solution –                             In the books of M/s Karim

                                                         Journal

Q6. Suresh commenced business on 1st April, 2026 with a capital of 1, 20,000 of which 60,000 was paid into his Bank Account and balance retained as cash. His other business transactions during the month were as follows:

Journalise the above transactions and post them to the Ledger.

Solution –                             In the Books of Suresh

                                                      Journal Entries

Following are the ledgers shown in the books of Suresh.

Dr.                                                   Bank Account                                                       Cr

7. Following balances exist in the books of Ashok, Delhi on 1st April, 2026:

Assets:  Cash 50,000, Stock 30,000, Debtor – Ram 50,000, Machinery 60,000.

Liabilities: Creditor – Rajesh 30,000.

Following transactions took place April, 2026:

Pass Journal entries for the above transactions, post them into the Ledger and Prepare the Trial Balance as on 30th April, 2026.

Solution –                                        In the books of Ashok

                                                                Journal Entries

Following are the ledgers shown in the books of Suresh.

Dr.                                                   Cash Account                                                       Cr

Q8. On 1st April, 2026, the following were Ledger balances of M/s Raman & Co., Delhi:

Cash in Hand  300, Cash at Bank 7,000 , Loan from Mahesh  1,000, Zahir (Dr.) 800, Stock 4,000, Gobind (Cr.)  2,000, Sahil (Dr.) 1,500, Rahul (Cr) 900, Capital  9,700.

Transactions during the month of April, 2026 were:

Post the above transactions to the Ledger and prepare the Trail Balance as on 30th April, 2026

Solution –

Following are the Ledgers shown in the books of M/s Raman & Co. Delhi.

Dr.                                                   Cash Account                                                       Cr

Statement of Trial Balance of M/s Raman & Co. Delhi as on April 30, 2026

                                                                  Trail Balance

                                                              As on Apr 30, 2026

Share on:
8.Journal
10. Special Purpose Books I-Cash Book

Leave a Reply Cancel reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Solutions

  • 13.Computerised Accounting System
  • 12.Applications of Computers in Accounting
  • 11.Accounts from Incomplete Records
  • 10.Financial Statements – II
  • 9.Financial Statements – I

Search

Tags

Classroom Design Development
STUDYNATIC.WHITE (1)

Study Natic offer an ideal blend of focus and success, with flexible, budget-friendly options available both online and offline to fit into your busy schedule.

Services

  • Home
  • Solutions
  • About Us
  • Contact Us

Links

  • Blogs
  • Contact Us
  • Sign In/Registration
  • Terms & Condition

Contacts

Address: 4, Netaji Hills, Kolar Rd, Bhopal, Madhya Pradesh 462042
Call: +91 092439 51766
Email:Poojamehta2026bpl@gmail.com

StudyNaticStudyNatic
Sign inSign up

Sign in

Don’t have an account? Sign up
Lost your password?

Sign up

Already have an account? Sign in

WhatsApp us