Q1. Journalise the following transactions in the books of Ram:

Solution – JOURNAL


Q2. Enter the following transactions in the journal of Ram:

Solution: Ram Journal


Q3. Record the following transactions in the Journal of Amitabh:

Solution – Amithabh Journal


Compound Journal Entries:-
Q4. Pass necessary Journal entries for the following transaction:
Solution – Compound Journal Entries


Bad debts and Bad Debts Recovered:-
Q5. Pass Journal entries for the following transaction:

Solution – Journal Entries

Banking Transactions:-
Q6. Pass necessary Journal entries for the following Transactions:

Solution – Journal Entries

Q7. Pass necessary Journal entries for the following transactions:

Solution – Journal Entries


Transaction Relating to Goods:-
Q8. Pass necessary Journal entries for the following transaction:

Solution – Journal Entries

Transactions Relating to Fixed Assets:-
Q9. Pass Journal entries for the following transactions:

Solution – Journal Entries

Transaction Relating to payments on Account and Payment in settlement:-
Q10. Journalise the following transactions in the books of Mahes:
- Received Rs.5,850 from Mukesh in settlement of his account for Rs.6,000.
- Received Rs.5,850 from Gaurav on account against the dues of Rs.6,000.
- Received first and final dividend of 60 paise in the rupee from the official receiver of Hari who owed Rs.6,000.
- Paid Rs.2,880 to Mohan is settlement of his account for Rs.3,000.
- Paid Rs.2,880 to Brij on his account for Rs.3,000.

Adjustment Entries:-
Q11.Pass Journal entries for the following adjustment on 31st March, 2025:
- Interest due but not received 10,000.
- Salaries due to staff 50,000.
- Out of the rent paid this year, 5,000 are for the next year.
- Provide 10% depreciation on Furniture costing 1, 00,000.
- Goods used in making Furniture (Sales Price 5,000 cost 4,000).
- Received commission of 20,000 by cheque, half of which is in advance.
- Allow interest on capital 8,000.
- Charge interest on Drawings 1,500
Solution – Journal Entries

Q12. Following balances existed in the books of M/s. Anand Stores as on 1st April, 2025:
Assets : Cash 60,000, Bank 40,000, Stock 1, 50,000, Furniture 43,000, Debtors 1, 45,000, (X 35,000, Y 50,000, Z 60,000).
Liabilities : Loan from Vikas 60,000, Creditors 52,500 (A 22,500, B 30,000).
Pass necessary Journal entry to record the above balances.
Solution – In book of Anand store
Journal Entries 1st April 2025

Miscellaneous:-
13. Pass journal entries for the following transactions:
- Pankaj started business with cash 2,00,000 and Bank 8,00,000.
- Bought a machinery for 25,00,000 by a down-payment of 10%.
- Paid 48,000 as wages for installation of machine.
- Bought goods from Chhabra bros. 3,00,000.
- Withdrawn from bank 50,000.
- Repaid bank loan 35,000 including interest of 3,000.
- Sold goods to Samuel 40,000.
- Received form Samuel 39,750 discount allowed 250.
- Paid rent of 37,500 by cheque.
- Provide depreciation on machinery at 15% per annum.
Solution: Journal

14. Pass journal entries for the following transactions:
- Vijay started business with cash 3,00,000; Bank deposit of 40,00,000 and furniture 4,00,000.
- Bought goods from Bhushan Treaders 30,00,000 against cheque of 15,00,000, balance to be paid later.
- Returned goods of 1,20,000 to Bhushan Traders.
- Sold goods to Pawan 4,00,000.
- Paid to Bhushan Traders 1,50,000 and cash discount received 2%.
- Goods returned by Pawan 80,000.
- Sold goods for cash 1,20,000.
- Goods given as samples 20,000.
- Paid income tax of 37,500.
- Goods taken by Vijay for household use 10,000.
Solution: Journal


15. Pass journal entries for the following transactions:
- Sanjiv started business with cash 5,00,000.
- Opened a bank account depositing 3,00,000.
- Invested in shares (personal) for 50,000, paid out of saving Account.
- Bought goods (timber) for 3,00,000, paid half by cash and half by cheque.
- Paid carriage for unloading the timber 5,000.
- Bank charges 2,000.
- Goods of 15,000 were used to make furniture and wages paid 5,000.
- Dividend collected by bank 5,000 wrongly credited in firm’s account.
- Sanjiv sold his personal sector for 35,000 and deposited the amount in firm’s bank account.
Solution: Journal


16. Pass journal entries for the following transactions:
- Surekha started business with cash 5,00,000.
- Bought goods form Goyalson’s for 3,00,000, paid half by cash.
- Sold goods to Sonika for 1,00,000, received 60,000 immediately.
- 10% of the goods returned by Sonika being defective.
- Paid to Goyalson’s 1,49,000 in full settlement.
- Amount due from Sonika is not receivable.
- Paid rent 15,000, 2/3rd of the premises is occupied for own use.
Solution: Journal

17. Pass journal entries for the following transactions;
- Muskaan started business with cash 3,00,000, stock 5,00,000 and building 25,00,000.
- Construction of power-back room 1,00,000.
- Paid insurance premium for stock 15,000 and self 7,000.
- Goods destroyed by fire 80,000, insurance claim lodged.
- Commission received 25,000, 20% being received in advance.
- Insurance company paid 80% in full and final settlement.
- Salaries paid 48,000 and due 22,000.
- Provide Depreciation on Building @ 10% per annum.

Q18. Following transactions of Ramesh for April, 2025 are given below. Journalise them.

Solution –
Journal Entries


Q19. Journalise the following transactions of Gurman:

Solution – Journal Entries


Q20. Journalise the following transactions of Singh Enterprises, Delhi:

Solution – Journal Entities


Q21. Journalise the following transactions of Rakesh Agencies, Delhi (Proprietor Shri Rakesh):



Q22. Enter the following transactions in Journal of Suresh, Delhi who trades in readymade garment:

Solution – Journal Entries


Q23. Journalise the following transactions in the books of M/s. R.K. & Co.:
- Purchased goods of list price of 20,000 from Vishal at 20% trade discount against cheque payment.
- Purchased goods of list price of 20,000 from Naman at 15% trade discount against cash.
- Purchased goods of list price of 30,000 from Amrit at 20% trade discount.
- Purchased goods from Hari & Co. of list price 40,000 for 35,000 against cash.
- Goods purchased from Amrit of list price 10,000 returned.
- Sold goods to Parul of list price of 40,000 at 10% trade discount against cheque payment
- Sold Goods to Aman of list price of 30,000 at 10% Trade discount against cash.
- Sold goods to Pawan of list price of 20,000 at 10% trade discount.
- Sold goods to Yamini of list price of 25,000 for 23,000.
- Sold goods costing 10,000 at cost plus 20% less 10% trade discount to Bhupesh.
- Sold goods purchased at list price of 50,000 sold at a profit of 25% less 10% trade discount against cheque.
- Aman returned goods of list price of 10,000 sold to him at 10% trade discount.
Solution – Journal Entries


Q24. Journalise the following transaction in the books of Bhushan Agencies:
- Received cash from Bharat 20,000, allowed him discount of 500.
- Received from Vikas 35,000 by cheque, allowed him discount 750.
- Received cash from Akhil 38,000 in settlement of his dues of 40,000.
- Received from Amrit 50,000 by cheque on account against dues of 60,000.
- Paid cash 39,200 to Suresh in settlement of his dues, availed discount of 2%
- Paid by cheque 25,000 to Mehar in settlement of her dues of 26,000
- Paid 25,000 to Yogesh by cheque on account.
- Purchased goods costing 1,00,000 against cheque and availed discount of 3%
- Purchased goods costing 60,000 from Akash & Co., paid 50% immediately availing 3% discount.
- Sold goods of 30,000 against cheque allowing 2% discount.
- Sold goods of 60,000 to Vimal received 50% of due amount allowing 2% discount.
- Mittal Bros. purchased 100 shawls @ 3,000 per shawl. Allowed 10% trade discount and 3% Cash Discount if payment is made within 14 days. Mittal Bros. received 10 shawls of poor quality, which it returned. Mittal Bros. settled the payment in 10 days.
- Sold to Gupta Shawls, 100 shawls @ 200 per shawl on 4th January, 2025. Trade discount 25% and cash discount 5% if full payment is made within 14 days. Gupta shawls sent 50% of the payment on 14th January, 2024 and balance payment on 10th February, 2025.
Solution – Journal Entries


Q25. Journalise the following transactions:
- Shyam became insolvent. Compensation of 75 paise in a rupee was received from his Official Receiver. He owed us 10,000
- Received cash from Ramesh whose account was written off last year as bad debt 5,000
- Rent due to landlord 8,000
- Salaries due to staff 10,000
- Placed an order with Rakesh for supply of goods of the list price of 1, 00,000. In this connection, Raman paid 10% of the list price as an advance by cheque.
- Supplied goods costing 3,600 to Sanjay. Issued invoice at 20% above cost less 10% Trade Discount.
- Paid Rs.1,000 cash to Radhey for Outstanding bill for printing.
Solution – Journal Entries

Q26. Journalise the following entries:
- Goods costing 500 given as charity.
- Sold goods to Mayank of 1,00,000, payable 25% by cheque at the time of sale and balance after 30 days of sale.
- Received 975 from Harikrishna in settlement of his account of 1,000.
- Charge interest on Drawings 1,500.
- Sold goods to Anil costing 40,000 for cash at a profit of 25% on cost less 20% trade discount.
- Paid cartage of 100 for delivery of goods.
- Paid income tax 15,000.
Solution – Journal Entries

